8. týden je téměř za námi

08.10.2010 11:30

Štěňátka budou mít tento víkend 8 týdnů a postupně začnou odcházet do nových domovů. A nám už je teď za nimi smutno :(

Za 2 měsíce nabrali 8kg, naučili se být samostatní a nezávislí na mamince Holly a vyklubali se z nich pěkní roštáci, kteří umí parádně rychle běhat, motat se páníčkům pod nohama, asistovat u všeho, co se děje v jejich přítomnosti a kousat do všeho, co je v jejich dosahu :) Ve svém teritoriu, doma a na zahradě, se už cítí naprosto suverénně a i když vyrazíme na hromadnou procházku za hranice naší zahrady, tak se poměrně rychle zorientují a po chvíli se cítí bezpečně.

Je na čase, aby už každý z nich šel ke svým novým páníčkům, kteří budou mít čas se každému štěňátku věnovat individuálně a seznamovat je postupně s novými věcmi, lidmi a zvířaty. Období od 6. - 12. týdne je velice důležité z důvodu řádné socializace štěňátka. Všechno s čím se v tomto období seznámí, pro něj bude v životě samozřejmostí, ale na věci, které v tomto krátkém období nepozná, si bude později jen velice těžko zvykat. My jsme se jim snažili ukázat co nejvíce nových věcí a míst, seznámit je postupně s různými zvuky domácnosti, ale také zvuky aut venku a jinými domácími zvířaty. Jelikož se štěňátko ale nadále vyvíjí, je nesmírně důležité v další socializaci dále pokračovat a štěňátko postupně seznamovat s dalšími "nástrahami života". Věci, které nám lidem přijdou naprosto samozřejmé, můžou pro štěňátko znamenat zdroj obrovského strachu a nepřekonatelnou překážku. Takže činnosti jako rozbalování šustícího sáčku před štěňátkem, jízda autem, výtahem, chůze po různých druzích materiálu, postupné zvykání na vodítko a obojek, setkávání se s dalšími domácími zvířaty a návštěvami, by všechny měly být součástí socializace, se kterou můžete začít hned v prvních dnech doma. Myslete prosím na to, že tohle všechno je pro štěňátko velká psychická zátěž, tudíž byste mu měli takovýto "stres" servírovat postupně.

Záleží jen na Vás, jakým způsobem štěňátku představíte jeho nový svět. Vy jste teď jeho nový páníček - vůdce smečky a hlavně ten, od koho se bude učit jak se má chovat, jak reagovat na nové podněty a ten kdo mu ukáže, co je správné a co ne. Tak hodně štěstí!! :)

 

www.seznam.cz, www.centrum.cz, www.najisto.cz, www.google.com,